COMPARTEIX-HO:

L’endemà d’aprovar la llei d’habitatge, intervendrem el mercat, limitant el preu dels lloguers en les zones de mercat tensionat.

L’habitatge s’ha convertit en la principal despesa amb el qual han de bregar les famílies i afecta especialment a la joventut. En aquest sentit, segons dades de l’INE, en ciutats com València la joventut ha de destinar més del 60% al pagament del lloguer i als subministraments bàsics cada mes. Així mateix, en un informe d’abril del Consell de la Joventut d’Espanya, la Comunitat Valenciana és la segona amb menor taxa d’emancipació, tan sols el 13,4% de les persones menors de 30 anys va poder emancipar-se en el primer semestre de 2022.

Les dades mostren una situació insostenible i, malgrat totes les mesures que Unides Podem ha implementat des de la Conselleria d’Habitatge, necessitem un marc normatiu estatal que ens permeta proposar solucions i donar-li la mà a la nostra joventut perquè puga emprendre un projecte de vida autònom i no destinar dos terços de la seua renda a pagar el lloguer.

No obstant això, després d’haver aprovat la primera Llei estatal d’habitatge després de 40 anys de democràcia, gràcies a l’incansable esforç de les nostres companyes en el Govern central, ara és el torn de les comunitats autònomes. Les polítiques de la Conselleria d’Habitatge han servit de brúixola en la redacció d’aquesta llei i ara és el moment de veure quina força d’esquerres té el projecte més valent per al País Valencià i, en Unides Podem hem fet els deures, tenim tot preparat per a aplicar tots els seus mecanismes i mesures.

Com ho farem? L’endemà d’aprovar la llei d’habitatge, intervindrem el mercat de l’habitatge, limitant el preu dels lloguers en les zones de mercat tensionat i, encara que finalment això no s’incloga en la llei, actuarem amb contundència enfront de la turistificació desmesurada que pateixen ciutats com València o Alacant i limitarem els habitatges turístics en les zones tensionades perquè no superen el 2% del nombre d’habitants que resideixen en aquestes. En l’actualitat, ja no és possible parlar del dret a l’habitatge sense regular l’habitatge turístic i sense evitar que els grans fons d’inversió expulsen a les valencianes i valencians dels seus barris.

Així mateix, posarem un topall anual a les actualitzacions i pujades del preu dels lloguers per a evitar augments descontrolats de les rendes. i prohibirem els desnonaments de persones en situació de vulnerabilitat sense alternativa residencial.

En síntesi, ha arribat el moment de veure qui va de debò perquè l’habitatge siga un dret i no un bé de mercat. En Unides Podem, anem de debò.

Altres notes de premsa